Het kiezen van een wijn die bij u past is niet altijd eenvoudig. Houdt u bijvoorbeeld van een bepaalde Chardonnay, dan betekent dat niet dat u van alle Chardonnay wijnen houdt.
Met behulp van deze smaakprofielen, kan u snel zien welk type wijn bij uw smaak past.
Tevens geven we bij elk smaakprofiel enkele tips naar wijn en spijs combinaties.
Ook handig als u een andere wijn wil proberen van hetzelfde smaaktype.
De profielen zijn ingedeeld naar cava, rode – witte en rosé wijnen. Zoete wijnen, sherry’s en Vermuts.
Cava: Licht, fris en strak
Frisse, jonge cava’s met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Doorgaans Brut Natural cava, zonder toegevoegde suikers. Top als aperitief bij feesten, als aperitief voor de lunch of diner, bij het ontbijt of bij de brunch. Ontdek ze hier
Cava: Vol, zacht en breed
Volle cava’s met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren. Vaak houtgerijpte of deels houtgerijpte cava’s met de nodige kracht en power. Wijn-spijs combinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en rijke salades. Deze cava’s kunnen als aperitief gedronken worden maar zijn zeker waardige maaltijdbegeleiders. Top voor echte cava liefhebbers! Ontdek ze hier
Cava Rosé: Kleurrijk, mild en fruitig
Milde, zachte rosé cava’s met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe aroma’s van rood fruit en diep roze van kleur. Heerlijk als aperitief of op een zonnig terrasje. Ontdek ze hier
Wit: Licht, fris en strak
Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Verdejo of Albariño. Wijn-spijs combinaties zijn bijvoorbeeld frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.
Bekijk alle witte wijnen met een licht, fris en strak karakter.
Wit: Fruitig, zacht en (licht)zoet
Fruitige witte wijnen met een (licht) zoete smaak en een zacht mondgevoel. Wijn-spijs combinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en salades maar dit zijn ook ideale terraswijntjes! Ontdek ze hier
Wit: Vol, zacht en breed
Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay.Wijn-spijs combinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en rijke salades.
Bekijk alle witte wijnen met een vol, zacht en breed karakter.
Wit: Intens, rijk en complex
Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Gewürztraminer of Chardonnay. Vaak houtgelagerd.
Wijn-spijs combinaties zijn haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.
Bekijk alle witte wijnen met een intens, rijk en complex karakter.
Rosé: Bleek, strak en mineraal
Frisse droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Grenache. Wijn-spijs combinaties zijn salades (bijvoorbeeld Niçoise) en maar uiteraard heerlijk bij kleine lichte tapas op het terras.
Bekijk alle rosé wijnen met een bleek, strak en mineralig karakter.
Rosé: Kleurrijk, mild en fruitig
Milde, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geuren van rood fruit en diep roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld van Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah. Wijn-spijs combinaties in deze categorie zijn visgerechten, pasta’s en ook heel goed in te zetten bij de barbecue.
Bekijk alle rosé wijnen met een kleurrijk, mild en fruitig karakter.
Rood: licht, soepel en fruitig
Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter, een soepele structuur en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals tijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Cabernet Franc, Merlot of Pinot Noir. Foodpairing combinaties zijn bijvoorbeeld gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en kaasplateau’s.
Bekijk alle rode wijnen met een licht, soepel en fruitig karakter.
Rood: Stevig, zacht en romig
Volle rode wijnen met een zachte én krachtige smaak. Vaak geuren van bramen, hout, vanille en kruidigheid. Mooie diepe paars-rode kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cabernet, Merlot en Petit Verdot, Tempranillo en Shiraz. Foodpairing tips zijn kruidige ovenschotels, sappige steak en pasta met tomatensaus.
Bekijk alle rode wijnen met een stevig, zacht en romig karakter.
Rood: Complex, krachtig en volÂ
Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en bij rijpere wijnen tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen vaak een dieper robijnachtige kleur. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn de Reserva’s en  Gran Reserva’s, of kenmerkende wijnstreken zoals Rioja, Ribera del Duero en Priorat.
Foodpairing combinaties zijn rijke gerechten zoals wildschotels, luxueuze sauzen en andere culinaire gerechten.
Bekijk alle rode wijnen met een complex, krachtig en vol karakter.
Zoet: Honing, nectar en zoetig
Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn vaak digestiefwijnen.
Wijn-spijs combinaties zijn Tarte tatin, chocoladetaart en verschillende rijke volle kazen.
Bekijk alle wijnen met dit smaakprofiel.