Parés Baltà

Ten westen van Barcelona ligt DO Penedès, een wijngebied dat vooral bekend werd door de productie van Cava, maar waar ook andere wijnen worden gemaakt. Al sinds 1790 is Parés Baltà hier een vaste waarde. Sinds 1978 is dit domein in handen van de familie Cusiné. De broers Joan en Josep runnen vandaag dit familiale wijngoed, waar hun echtgenotes Maria Elena en Marta instaan voor het vinifiëren van biodynamische wijnen van hoog niveau. Elegantie en evenwicht zijn hier het devies.

De roots van Parés Baltà gaan terug tot de 18e eeuw. In 1790 werden de eerste wijnstokken geplant op het landgoed dat nu het wijnhuis omringt. Maar tegenwoordig, meer dan 220 jaar later, is bijna alles anders.

In 1978 nam de heer Joan Cusiné Hill het wijnhuis over. De heer Joan Cusiné Hill, geboren in 1917 in Bellvei del Penedès, kwam uit een familie van wijnbouwers en hielp al vanaf zijn zevende zijn vader de wijngaarden te cultiveren en hij stopte nooit met werken. Op de leeftijd van 80 hielp hij zelfs zijn kleinzonen om voor een deel van de wijngaard te zorgen.

Zijn zoon Joan Cusiné Cusiné begon in de jaren tachtig Pares Baltà te beheren en bracht zijn eerste nog steeds witte wijn uit, ‘Blanc de Pacs’, die nog steeds wordt geproduceerd. Aan het einde van de jaren tachtig werd de eerste rode wijn van het bedrijf geproduceerd en sindsdien hebben we enthousiast alles geprobeerd om de kwaliteit van onze wijnen te verhogen.

Sinds 2000 is het management in handen van de twee kleinzonen, Joan en Josep Cusiné Carol. Ze hebben nieuwe en frisse ideeën in het bedrijf gebracht, maar ze hebben ook respect getoond voor hun traditie en het erfgoed bewaakt. De echtgenotes van Joan en Josep, Maria Elena Jimenez en Marta Casas zijn de wijnmakers en oenologen. Ze zijn doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe wijnen en hebben de focus op kwaliteit verhoogd.

Tegenwoordig produceert Parés Baltà een breed scala aan hoogwaardige wijnen en cava’s die zowel nationaal als internationaal worden geprezen. We houden altijd de kwaliteit in het achterhoofd, ons doel is om enkele van de beste en meest interessante wijnen ter wereld te produceren.

Het inmiddels 214 hectare omvattende bedrijf ligt in de Penedès, even ten westen van Barcelona. Met wijngaarden van 170 tot wel 750 meter boven zeeniveau (dus in alle drie de subzones) worden verschillende bodemsoorten en microklimaten bereikt.

Producten: