De prioratstreek kenmerkt zich door geringe neerslag, veel zonuren en een leisteen bodem. De wijnen worden geteeld in kleine clusters in plaats van op grote wijngaarden en door de barre ondergrond wordt zowat al het werk met de hand gedaan. Dit alles leidt tot wijnen van zeer hoge kwaliteit.
Geen kinderachtige ambitie maar de essentie van een streek in wijn te willen vangen. Dat is precies wat Joseph Mas Barbera in het Spaanse Priorat nastreeft. In het hart van Catalonië (Noordoost-Spanje) begon hij in 2002 het wijnbedrijf Costers del Priorat. Sindsdien ontworstelt hij met veel passie en harde arbeid druiven aan de ruige, steenachtige bodem.
De druiven zijn afkomstig van twee locaties: Sant Martà en Mas Alsera in Bellmunt. In totaal bezit Costers del Priorat 20 hectare wijngaarden, beplant met diverse druivenrassen, zoals tientallen jaren oude stokken grenache en carignan voor rood, en macabeo voor wit. De wijngaarden in deze bergachtige streek liggen verspreid over kleine perceeltjes – meestal terrassen – waar veel werk met de hand moet worden gedaan.
In veel Spaanse wijngebieden is men wel wat gewend wat betreft extreme omstandigheden en lage opbrengsten van wijngaarden: rond de 25 hectoliter per hectare. Priorat doet daar met gemiddeld minder dan 5 hectoliter per hectare nog een flinke schep bovenop. De typische bodem van de streek, llicorella, is arm en bedekt met stukken leisteen. Samen met een minimale hoeveelheid neerslag levert dat kleine trosjes sterk geconcentreerde druiven op. Wijnmaker Josep Mas zet die op ambachtelijke wijze om in krachtige, maar toch frisse en elegante wijn, met een heel eigen karakter.
Producten: