Bodega Alútiz

Bodega Alútiz bevindt zich in de Rioja Alavesa, en hoewel deze regio één van de meeste bodega’s per vierkante meter heeft, was het niet makkelijk om een ​​ietwat andere, bijzondere en traditionele wijnmakerij te vinden.  Bodega Alútiz combineert traditie en geschiedenis om ons een enoturisme (wijntoerisme)  beleving met een bepaalde charme te bieden, een tempel die meer dan 5 eeuwen wijsheid verbergt die van generatie op generatie is geërfd. De Bodega is gelegen in de stad Samaniego, in het landgebied tussen de majestueuze Sierra Cantabria en de oevers van de rivier de Ebro, in de Rioja Alavesa. De wijnen, de vruchten van de wijngaarden rond de wijnmakerij, vallen binnen de DOCa Rioja.

Bodega Alútiz is een (h)echte familie bodega, opgericht in de 17e eeuw. De alleroudste delen van de bodega zijn toegankelijk voor bezoekers, zeker de moeite waard om te bezichtigen. Ze werden met de hand uitgegraven, 12 meter diep, door de voorouders van huidige wijnmaker Eduardo en zijn familie.  De huidige, werkzame bodega bestaat uit eveneens uit verschillende delen, bijgebouwd naargelang de jaren vorderden. De oudste delen zitten ondergronds, wel 7 verdiepingen diep, ze vormen een natuurlijke habitat om de wijnen te ouderen; het ganse jaar door is er een aangenaam klimaat met een ideale temperatuur van 12° c en een goede luchtvochtigheid. Perfect dus om wijnen te laten rijpen en rusten.

Het nieuwste, modernste deel van de bodega is gebouwd in 1980 en recent voorzien van nieuwe technieken , polyester en inox tanks. Maar ook de betonnen tanks van grootvader worden nog gebruikt. De ideale mix van traditie en innovatie met een ongeziene passie voor wijn. In sommige processen behoudt men de oude technieken, zo perst men nog manueel! Eduardo en zijn vader stampen de druiven in de stainless steel vaten en banen zich een weg tot onderaan, het puurste sap dat men met deze manuele, zachte persing bekomt wordt gereserveerd voor hun allerbeste wijnen.

Bij bodega Alútiz vermijden ze het gebruik van chemicaliën in hun productieproces, met behulp van allerlei oude technieken om hun verschillende wijnen te verkrijgen, een geweldig klein detail waar we van hielden. Minder chemicaliën, meer natuur, ecologische producten, dat moet de toekomst zijn. Dit zijn dan ook Rioja gekwalificeerde wijnen met een bio-certificaat!

Men bezit 75ha aan wijngaarden in Samaniego, ten zuiden van Álava, welke direct toegankelijk zijn vanuit de bodega. Vanuit de wijngaarden, zie je de Sierra de Cantabria in het noorden en de Sierra de Toloño in het zuiden, afgebakend door de oevers van de rivier de Ebro. Dankzij de bergen zijn de wijnranken beschermd tegen vochtigheid en de kou, terwijl de rivier hen de warmte geeft van een meer mediterraan klimaat. De jongste ranken enkele jaren oud, gemiddelde leeftijd van de ranken ongeveer 65 jaar oud.

Familie, verbondenheid en passie lopen als rode draad doorheen deze bodega, hun werk en hun prachtige wijnen.

Producten in ons gamma: 
Neña de Alútiz
Alútiz, Vendimia seleccionada
Alútiz Blanco fermentado
Chocolade bonbons met wijnvulling