Wijn en cava bestaat er in vele soorten en smaken. De rijping van de wijn of cava bepaald in grote mate de uiteindelijke smaak en karakter van de wijn. Lees hier meer over de rijping van wijn en cava en maak uw keuze tussen de verschillende rijpingsgraden.
Cava
Cava kan ingedeeld worden naargelang rijpingsgraad en naargelang de hoeveelheid aanwezige restsuikers;
Veel – zo niet alle – Cava’s liggen veel langer op hun bezinksel dan de minimaal door de D.O. vastgestelde negen maanden. Een goede Cava heeft over het algemeen ongeveer twee jaar op fles gelegen. Kwaliteitscuvées kunnen drie tot vijf jaar op fles gelegen hebben en sommige topcuvées kunnen wel tien jaar op fles gelegen hebben, vaak nog met wat houtrijping voordat ze gebotteld werden. Cava die tenminste dertig maanden op fles heeft gelegen, mag Gran Reserva heten. Dit wordt echter niet altijd op het etiket vermeld.
Maak uw keuze naargelang de rijpings- en zoetheidsgraad van onze Cava
Joven | Brut Nature |
Crianza | Brut |
Reserva | Rosé Cava |
Gran Reserva |
Spaanse kwaliteitswijnen
De DO’s en DOCa’s (regio’s van afkomst) leggen naast regels omtrent de opbrengst/ha, de druivenvariëteit etc. ook regels op naargelang de minimale rijpingsgraad van wijn.
Een overzicht:
Clasificación de los vinos de crianza, Denominacion d’Origen:
Clasificación de los vinos de crianza, Denominacion d’Origen Calificada:
We deelden onze wijnen in naargelang rijpingsgraad, maak uw keuze: