Grupo Reboreda Morgadio

GRM is een familiebodega met intussen de 3e generatie aan het roer, een historie die al meer dan 75 jaar teruggaat. Ze hebben een aantal Bodegas in nabijgelegen DO’s Ribera, Riax Baixas en Ribera Sacra.  Bodega Morgadío in DO Riax Baixas focuste zich reeds op wijn nog voordat het wijngebied daadwerkelijk werd opgericht, in de jaren ’80. Ze maken kwaliteitsvolle Albariño wijnen en bewerken hun druivelaars zo natuurlijk mogelijk. Hun wijngaarden zijn allen gelegen rondom de bodega en hebben een grote diversiteit: verschillende hoogteniveaus, verschil in ondergrond van zandbodem tot graniet. In de lager gelegen gebieden staan de wijnranken meer in de schaduw en loopt er een klein riviertje doorheen de wijngaard, hoger gelegen is de temperatuur hoger en minder water in de bodem. Conclusie 25 hectare aan Albariño maar heel veel verschil in druiven! Niet voor niets dat deze bodega en rondom gelegen wijngaarden aanzien worden als de beste van deze regio.

Bodega Reboreda is gelegen in de DO Ribeira, een opkomende regio binnen Galicië en eentje die we nauw in de gaten houden. Ze produceren heerlijke witte wijnen van lokale, inheemse druiven variëteiten zoals Treixadura, Godello en lourella. Ook hier werken ze zo natuurlijk mogelijk maar de vochtigheidsgraad en hoge temperaturen maken volledig biologisch werken haast onmogelijk. Deze bodega heeft al heel wat geschiedenis en werd opgericht in de jaren ’40 van vorige eeuw. Men focust zich op kwaliteitswijnen en is gedreven in het maken van heerlijke blends (wijnen met verschillende druiven) Morgadío focust meer op monovarietal wijnen (1druif).

Tot slot produceren ze ook een heerlijke rode wijn van de Mencía druif in de DO Ribera Sacra, hun wijnbouwer produceert deze voor GRM op bodega Genus de Vino. Hier werkt men wel volledig Biologisch! Gelegen tegen een steile helling, haast Cañón, tegen de Sil rivier is het hier een idyllische plek om wijn te maken. Heroic winemaking noemen ze dit weleens in de wijnliteratuur en dat is niet gelogen. Om hier wijn te maken moet je een gezonde dosis durf en passie bezitten!

– A telleria Godello
– Rainman