
Biologische wijnteelt
Ieder van ons, ook als consument, let steeds meer op de impact van ons gedrag op het milieu. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wijnliefhebbers steeds vaker biologische of duurzame wijnen kopen.
Maar wat zijn dat nu net, biowijnen?

Biowijnen herken je aan het EU-biolabel. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld. Ook de vinificatie – het maken van de wijn – verloopt volgens welbepaalde regels, eigen aan de biologische productie.
Maar wat maakt druiven dan tot biodruiven?
Een biologische wijnbouwer behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en ook de wijn zo natuurlijk mogelijk. Dat betekent: volgens de regels van de biowetgeving. Dit betekent onder andere het volgende:
De wijnbouwer gebruikt alleen natuurlijke mest, compost, algen en enkele specifiek toegelaten plantaardige grondstoffen. Kunstmatige meststoffen zijn uit den boze.

Het onkruid tussen de druivenranken wordt met de hand verwijderd of er wordt een bende schapen of geiten ingezet maar in geen geval worden herbiciden of pesticiden gebruikt om onkruid te bestrijden.
Zijn er schadelijke insecten, dan grijpt de bioteler naar biologische bestrijding, en zet bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van die insecten in zoals lieveheersbeestjes bij bladluizen.

Vervelende schimmels zoals meeldauw kan men proberen te voorkomen door robuuste druivensoorten kiezen die resistent zijn tegen schimmels. Als de schimmel toch verschijnt, dan mag de wijnteler in de natuur voorkomende bestrijders gebruiken bijvoorbeeld koperpreparaten. Men plant ook steeds verklikkers aan tussen de wijnranken. Bijvoorbeeld rozenstruiken. Rozen zijn van nature vatbaar voor schimmels. Heeft de rozenstruik schimmel? Dan weet de wijnbouwer dat hij zijn druivenranken preventief moet behandelen.
Omdat er geen chemische middelen aan te pas komen, worden de wijnstokken in de wijngaarden gestimuleerd om hun eigen natuurlijk immuunsysteem te versterken. Dat maakt dat ze meer moeten ‘vechten’ om hun voedingsstoffen te krijgen, om hun natuurlijke balans te ontwikkelen. Maar eens die balans is ontwikkeld zijn ze van nature minder vatbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf, hun immuunsysteem vangt als het ware al het een en ander op. Net als bij de mens!
De gezonde omgeving van de wijnstokken is dus de basis voor biowijn.
De vinificatie ‘the making of’ : zo natuurlijk mogelijk
Een goeie eigenschap van biowijn is dat hij op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt. Wie biowijn maakt, mag zeker geen chemische smaak-, geur- of kleurstoffen toevoegen, noch suikers, zuren of tannines. Alleen een beperkt aantal enzymen en natuurlijke additieven zijn toegelaten.
En hoe zit het met sulfiet? Is Biowijn dan ook sulfietvrij?
Sulfiet is eigenlijk een bewaarmiddel dat natuurlijk in wijn voorkomt en dat de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën. Ook bestrijdt sulfiet ongewenste schimmels en bacteriën en beschermt het de wijn tegen oxidatie (= zuur worden onder invloed van contact met zuurstof).
Meestal wordt er tijdens de vinificatie extra sulfiet aan de wijn toegevoegd. Ook aan biowijnen worden er soms sulfieten toegevoegd maar de wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen, zowel voor rode, als voor witte en roséwijn. De maximale dosis ligt 25 à 30% lager dan voor niet-biologische wijn.
Sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet, zoals Fredolic van bodegas Bolet.
Biodyamische wijnbouw

Nog een trapje ‘zuiverder’ zijn de natuurwijnen, die compleet biodynamisch en zonder enige kunstmatige hulpmiddelen bij de teelt worden gemaakt. De biodynamische wijnbouw is een vorm van landbouw op zich; een zelfvoorzienend proces met heerlijke natuurwijnen als resultaat. Alles wordt zelf voorzien om zo de puurste producten te kunnen garanderen van zeer hoge kwaliteit. De preparaten om schimmels te bestrijden, de kudde schapen, de zwerm bijen voor de bestuiving… Alles is in eigen bezit en volgens de biodynamische levensstijl geteeld/gehouden. Dit gaat dus nog een stap verder dan de biologische wijnbouw!
Bodega Parès Balta is ons contact als het op biodynamische wijnbouw aankomt. Ontdek hun verhaal en hun producten hier.
Smaken biowijnen dan anders?
Belangrijk is om eerst na te gaan welke smaak van wijn jij lekker vindt. Biowijnen zijn immers geen smaakprofiel op zich. Biologische wijnen vindt je in alle prijsklasses en in alle stijlen. De smaak is doorgaans puurder, natuurlijker maar niet persé anders. Wel is het leuk om weten dat wat je drinkt natuurlijk is en je dus geen chemicaliën etc. aan het souperen bent.
En hoe zit dat dan met veganistische wijnen? Zijn wijnen niet altijd Vegan?
Een kort antwoord: neen, helaas zijn wijnen niet steeds veganistisch noch vegetarisch! Wijn op zich is natuurlijk steeds plantaardig maar tijdens de productie, tijdens het klaren bijvoorbeeld, worden vaak dierlijke producten gebruikt.
De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van eiwitten), caseïne (van melkeiwitten), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde onderdelen van vissen). Het lastige is dat deze ingrediënten niet op het etiket vermeld staan. Dat hoeft wetgevingstechnisch namelijk niet en veel wijnfabrikanten vinden het kennelijk niet belangrijk. Dat betekend dat ook de vegetarische wijnliefhebbers, en al zeker de veganistische wijnliefhebbers, moeten weten wat hij of zij drinken! Wij gaan er hier vanuit dat de gemiddelde vegetariër immers ook geen gelatine wil gebruiken..
Goed nieuws, tegenwoordig zijn zowat alle biowijnen wél veganistisch! Biologische wijnboeren gebruiken zo min mogelijk toevoegingen aan hun producten. En de toevoegingen die wel worden gebruikt zijn bijna altijd plantaardig. Doorgaans gebruikt men bentoniet. Dit is een soort klei waarmee de wijn gefilterd wordt en is een prima alternatief voor het gebruik van albumine, caseïne of gelatine. Wordt bentoniet gebruikt, dan is de wijn helemaal plantaardig!
Lang niet elke producent vermeld op zijn etiket of zijn wijnen ook Vegan zijn. Dit is niet verplicht en wordt dus ook niet altijd op het etiket vermeld.. Voordeel bij een kleine wijnhandel zoals de onze is natuurlijk dat wij een verregaande productkennis hebben van de wijnen die we verkopen. Staat het niet op het etiket vermeld, dan kunnen wij je alvast vertellen of de wijn al dan niet Vegan is!
Hier alvast ons Vegan wijnaanbod en ons Bio-aanbod.
Proef en ontdek!
Om jullie te laten kennismaken met ons assortiment Biologische wijnen stelden we enkele proefpakketten samen: